Ενίσχυση Διατηρητέων Κτιρίων στην Ύδρα

Περιγραφή έργου

Πελάτης: ΙΔΙΩΤΗΣ
Τοποθεσία: Ύδρα
Έτος: 2015

Γνωστός παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών και θεατρικών έργων με δύο βραβεία Όσκαρ, λάτρεψε την Ύδρα με την πρώτη ματιά και αποφάσισε να αγοράσει και να ανακατασκευάσει πλήρως ένα παλιό αρχοντικό με σκοπό να το χρησιμοποιεί για τη διαμονή του στο νησί.

Περιγραφή εργασιών

Το αρχοντικό κτίστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα και αποτελείται από δύο κτίρια και περιβάλλον χώρο με άπλετη θέα προς τον κόλπο της Ύδρας. Τις τελευταίες δεκαετίες ήταν εγκαταλελειμμένο με αποτέλεσμα η φθορά του χρόνου να είναι πολύ έντονη στα κτίρια. Ο νέος ιδιοκτήτης αποφάσισε να προβεί σε καθολική αποκατάσταση και ενίσχυση της των κτιρίων, ώστε να επιβιώσουν στη φθορά του χρόνου και στους επερχόμενους σεισμούς για πολλές ακόμη δεκαετίες.
Η λιθοδομή των κτιρίων είναι εμφανής στις όψεις και γι αυτό το λόγο οι εργασίες αποκατάστασης περιορίστηκαν σε αυτές που δεν αλλοίωναν την όψη των κτιρίων. Οι εργασίες που εκτελέστηκαν κατά σειρά είναι: οι τοπικές επισκευές και αποκαταστάσεις της λιθοδομής, η τοποθέτηση σωληνίσκων και το λεπτομερές αρμολόγημα όλης της επιφάνειας των τοίχων, η ενίσχυση με εσωτερικό περιμετρικό θεμέλιο και μανδύα εκτοξευόμενου σκυροδέματος και η εφαρμογή σε όλη τη μάζα της λιθοδομής τσιμεντενέσεων (κατάλληλης μελέτης σύνθεσης τριμερούς τσιμεντενέματος) και τέλος η κατασκευή νέου περιμετρικού σενάζ οπλισμένου σκυροδέματος στη στέψη των τοίχων επί του οποίου εδράσθηκε η ξύλινη στέγη των δύο κτιρίων.